چرا بال های دمکراسی را می‌شکنید؟

2018-06-28

دموکراسي قبل از همه حق انتخاب است. انتخاب هدفمند زماني ميسر است که اطلاعات گسترده در اختيار شهروندان قرار بگيرد. اما در افغانستان چنين نيست. جنگ سالاران و پولداران، آراي مردم را به گروگان ميگيرند. آنها بدون آنکه برنامههايشان را با شهروندان در ميان بگذارند، وعدههاي احساساتي و به دور از امکان را به مردم پيشکش ميکنند. چنين رويکردي در چندين دور انتخابات تعميم يافته است و روند مردمسالاري را صدمه زده است. اين رهبران، دموکراسي را به انتخابات خلاصه ميکنند و آن هم انتخابات بدور از مشروعيت و با استفاده از آراي مردم در راس ساختارهاي دموکراتيک تکيه ميزنند. آنها در دوران پس از انتخابات وعدههاي احساساتي خود را کنار ميگذارند و بر منافع شخصي، تباري و سياسي خويش تمرکز ميکنند. اين در حالي است که انتخابات يکي از مراحل آغازين مردمسالاري است. دموکراسي زماني به قانونيت اجتماعي مبدل ميشود که نهادهاي دموکراتيک، داراي برنامههاي مستمر با شهروندان بوده و ساختارهاي مدني و سياسي از آن نظارت کنند. در غير آن نظام بي پر و بالي را در پيش  گرفته اند.

در انتخابات سال 1397 تعداد زيادي نامزدان احتمالي را جوانان تشکيل ميدهند. اما معلوم نيست اين نامزدان با چه شرايط گزينش ميشوند تا آنان فردا بتوانند مشکلات و نيازمنديهاي مردم را مرفوع بسازند و يا راه وکلاي قبلي را در پيش نگيرند که به فکر ساختن بلند منزل، فساد و درگير موضوعات شخصي خود بشوند و در ضمن مردم نيز مکلف اند تا سرنوشت شان را درست رقم بزنند. انتخابات يکي از شاخههاي اساسي نظام دمکراسي است حکومت و مردم مکلف اند  و بايد بر اساس شاخصهاي آن امور نظام را به پيش ببرند و اجازه ندهند تا حق شان به سود ديگران تمام شود. در بازيگر نظام دمکراسي مردم نيز سهم بارز دارند؛ اما نقطه ضعف اينجاست که هنوز مردم از آگاهي کامل اين نظام بهرهمند نيستند و چندين سال است که حق شان تلف شده و رابطهي مردم و حکومت در کشور منجر به تنشهاي سياسي اجتماعي گرديده است که اين تنشها راه را براي دشمنان افغانستان باز کرده است.

در انتخابات پيشرو اميد بر اين است تا اين قانون گزاران منافع شخصي شان را به منافع مردم رنج ديدهي کشور ترجيع دهند و تنها هدف شان آوردن صلح و ثبات در کشور باشند.

علی‌حیدر محمدی دانش‌آموخته‌ی ژورنالیزم دانشگاه رنا