انتخابات 28 ميزان و سرنوشت مردم افغانستان

2018-10-22

کاهش مشارکت مردم روي انتخابات مجلس نمايندگان چه تاثيري خواهد داشت؟ همان‌گونه که انتخابات يکي از شاخص‌هاي دموکراسي و نظام جمهوري است که در دنيا مردم هر سه سال، چهار سال و پنج سال بعد براي انتخابات ريس جمهور و نماينده‌گان پارلمان از طريق شرکت در انتخابات و استفاده از راي شان آنرا آگاهانه انتخاب مي‌نمايند، مشارکت گسترده‌ي مردم هم يکي از شاخص‌هاي اساسي نظام جمهوري و دموکراسي مي‌باشد. اما شرکت مردم افغانستان در انتخابات نسبت به نقاط ديگر دنيا متفاوت است. چون دموکراسي در افغانستان هنوز نو پا است و نظام فعلي کشور نياز به حمايت گسترده‌ي مردم دارد تا ساختار آن تکميل گردد. بنابر اين هرقدر حضور مردم در انتخابات بيشر باشد مشروعيت دولت به همان اندازه بيشتر مي‌گردد . اما هر روز مردم افغانستان اعتماد شان‌را نسبت به حکومت و کميسيون مستقل انتخابات از دست مي‌دهند؛ نشانه‌هاي اين بي‌اعتمادي را مي‌شود از مشارکت مردم در پروسه‌اي ثبت نام راي دهنده‌گان به‌طور آشکار فهميد که چقدر مردم افغانستان در قبال سرنوشت‌شان احساس مسووليت مي‌کنند. نصيراحمد افضلي جامعه شناس و استاد دانشگاه نظر خود را در باره‌اي کاهش مشارکت مردم در انتخابات چنين ابراز نمود: « ايجاد فضاي بي‌اعتمادي بين مردم در جامعه شکل گرفته است، اعتماد مردم نسبت به حکومت، پارلمان و شوراهاي ولايتي کاهش يافته است چون انتظاري که مردم طي يک و نيم دهه داشتن که اين همه پول و کمک سرنوشت آنها را تغيير خواهد داد و به يک جامعه مرفع تبديل خواهد شد، اما چنين نشد. بنا براين مردم احساس مي‌کنند که ديگر به راي آنها حکومت نياز ندارد ومردم فکر مي‌کنند که بازيگران اصلي نظام سياسي افغانستان يک تعداد بيروني‌ها، کشورهاي قدرت‌مند جهان، مافياي داخلي نقش کليدي در نظام کنوني دارند و به نحوي حکومت به‌طور ميراثي بين فرزندان و اقارب نزديک شان (سياست مداران) دست به دست مي‌شوند. بناً مردم ديگر خسته شده‌اند». احمد منير که باشنده‌ کابل است مي‌گويد يکي از دلايل اصلي دل‌سردي مردم از انتخابات بازي با آراي مردم در انتخابات گذشته مي‌باشد: «همه‌اي اين‌ها بار بار به بهانه‌اي نظام مردم سالار، مردم را مجبور ساختن تا در انتخابات اشتراک نمايند، اما نتيجه بر عکس چيزي شد که مردم از آن توقع داشتند اين‌ها همه دامي است براي بازي کردن با سرنوشت مردم و به قدرت رسيدن چند قاتل و مفسدي که خون مردم شريف افغانستان را مي مکند». به باور اين شهروند از شانزده سال پيش تا به حال چندين انتخابات برگزار شده است و در هر بار انتخابات به راي مردم ارزش قايل نشده اند «انتخابات در طول چندين دوره اي که برگزار شد متاسفانه به مسخره گرفته شد. تنها انتخابات نه بلکه عزم، عراده و همت مردم را اين‌ها به مسخره گرفتن به اين دلايل در اين انتخابات اشتراک نخواهم کرد».  در انتخابات رياست جمهوري گذشته اشتراک مردم بي سابقه تخمين زده شده بو اما اين انتخابات متاسفانه به جنجال بزرگ سياسي بين دو کانديد رقيب انجاميد. بسياري از شهروندان افغانستان به اين نظر اند که حکومت وحدت ملي حاصل تقلب و به مسخره گرفتن راي مردم توسط کميسون مستقل انتخابات مي باشد و زير پا ساختن مردم تنها دست آورد اين حکومت نيست بلکه هزاران جوان اين کشور را ترک نمودند. شرکت‌ها و سرمايه گزارن از اين کشور فرار نمودن، نا امني بيشتر از پيش گرديد، حرکت‌هاي مدني را حکومت به رگبار گلوله بستند و راي مردم هم سرنوشتي براي ملت سرنوشت ساز نبود. شهروندان افغانستان مي‌گويند که ما از انتخابات شانزده سال گذشته تجربه حاصل نموديم و آگاهانه تصميم خويش را گرفته‌ايم و راي نخواهيم داد. طرفداران انتخابات: تعداد اکثر شهروندان افغانستان که در پروسه‌اي ثبت نام راي دهندگان اشتراک کردند و نام‌هاي خويش را به حيث راي دهنده در کميسون مستقل انتخابات ثبت نموده اند به اين باور اند که تغيير وضعيت فعلي حکومت دست مردم است، بايد مردم ثبت نام نموده و در روز انتخابات راي خود را به نامزد مورد نظر آگاهانه بدهند به باور اين شهروندان مردم افغانستان بعد از سپري نمودن سه دهه جنگ حالا وقت آن رسيده مردم افغانستان به جنگ، ويراني و کشتار نه گفته و به آينده‌ي بهتر انديشيده و زعيم خود را خودشان انتخاب نمايد. ياسين يکي از شهروندان افغانستان مي گويد شاهد جنگ‌هاي بسياري در افغانستان بوده که سياست‌مداران براي رسيدن به قدرت جنگيده اند و براي اين که قدرت را به‌دست خود بگيرند از چپاول، قتل و ويراني خانه‌هاي مردم عام از هيچ نوع ظلم دريغ نورزيده اند. بنابر اين انتخابات يگانه نقطه پايان گذاشتن به اين وضعيت نا به سامان هست و مردم بايد در آن اشترک نمايند. زماني که انتخابات يگانه راه مسالمت آميز رسيدن به قدرت هست و مردم در آن سهيم هستند بايد در انتخابات شرکت نماييم و راي بدهيم چون بديل اين راه، جنگ و زور گويي هست.

احمد سير نوري