صوت بیش از 60 دسیبل؛ چه مشکلات را به بار میاورد؟
2018-02-27
صدا عامل مهمی در نوع شناخت انسان از محیط خود به شمار میرود؛ چه صداهای طبیعی و چه صداهای غیر طبیعی باشد. از گذشته تا به امروز، تمامی اتفاقات زندهگی انسان همراه با تفکری در مورد صدا بوده است. این تفکر، گاه به حضور صدا یا صداهایی ویژه، برای رسیدن به منظور و مقصودی ویژه و یا به عدم حضور صدا، یا سکوت، منجر شده است. سکوت در کنار صدا، تضادی را ایجاد میکند مثل بی رنگی در نقاشی، بنابراین یکی از مظاهر تفکر در مورد صدا، همان «سکوت» است.
صدا در زندگی انسان به شکلی حضور دارد که جز جدا ناپذیر زندهگی انسان مبدل شده، به همین دلیل است که عموماً درنظر گرفته نمیشود و کاملاً طبیعی و بدیهی به نظر میرسد. داکتران صوت را آوازی دانسته اند که از اثر اهتزاز بوجود میآید. اما برای آنهم محدودهای وضع کرده اند که اگر صوت از آن اندازه بلند رود سبب ایجاد مشکلات فراوانی در انسان میشود که درین بحث به عنوان آلودهگی صوتی به آن خواهیم پرداخت.
عزیز احمد فانوس؛ جامعه شناس و استاد دانشگاه آلودهگی صوتی را مختل کننده تمرکز اعصاب انسان میداند و میگوید: "این کار باعث میشود تا انسان بصورت آرام فکر کرده نتواند، این خود یک سلسله مشکلات را در جامعه ایجاد میکند" به گفته او؛ کشورهای که آلودهگی صوتی در آن بیش از حد وجود دارد روان انسانها دچار آسیب شده و در فعالیتهای روزمره خود تصمیم عجولانه میگیرند.
آلودهگی صوتی از مشکلات زیست محیطیِ است که غیر قابل پیش بینی و محسوس میباشد، در عین حال اثرات ناگوار آن قابل انکار نیست. با توجه به سرعت و اندازه صوت، داکتر ولی حلیمی؛ متخصص گوش و گلو با بیان این مطلب که اندازه عادی صوت شصت دسی بل است، اشاره به این کرد که هرگاه اندازه صدا اضافهتر از آن شود باعث اذیت گوش میگردد، به همین لحاظ اکثر اوقات افراد از درد در ناحیه گوش رنج برده و شکایت از آن دارند، ولی درصورتی که صوت از 120 دسی بل بیشتر شود سبب ناشنوایی و یا به صورت عام باعث کری گوش میشود.
داکتر حلیمی بطور نمونه نتیجه قرار گرفتن یک فرد بصورت متداوم در معرض صوت را مصاب شدن به تشوشات قلبی، بالا رفتن فشار خون و در نهایت کری گوش میداند. از دیگر تاثیرات ناگوار آن، روی خانمهای باردار اشاره میکند؛ " خانمها زمانی که در معرض آلودهگی صوتی قرار میگیرند، ضربه زیادی بالای جنین آنها وارد میشود و اطفالی که بدنیا میآورند سوء شکل(لبچاک، کامچاک و...) یا از دیگر نواقص جنیتیکی در آنها مشاهده میشود".
انسان به روان و طبیعت آرام نیاز دارد تا به کارهای خود بتواند به صورت درست رسیدهگی کند. ولی؛ آلودگی صوتی به افراد آنقدر صدمه وارد مینماید که حتی آنان را به بیماریهای روحی مبتلا میسازد. بر مبنای گفتههای بهار ایوبی استاد روانشناسی، شناختن افرادی که به سبب آلودهگی صوتی در معرض روحی قرار میگیرند کاری دشواری بنظر نمیآید، وی علایم و نشانههای آن را در رنگ پریدهگی، کسالت و سر دردی میداند. همچنان؛ بزرگسالان را بیشتر اثر پذیر این معضله میگوید زیرا، از لحاظ روحی کم حوصله اند و اکثر آنان از بیماریهای دیگری مانند کسالت و سر دردی بحث میکنند.
آلودهگی صوتی در مکانهای که دانشآموزان و دانشجویان به آموزش و پرورش میپردازند نیز باعث مختل شدن در یادگیری آنها و مانع فهم و درک درست آنها از آنچه میآمورند میشود. عبدالمعروف که خود یک دانشجو است در این مورد چنین اظهار نظر میکند: "در اوقات درس صدای موتر ها و آرنگهای بی مورد آنان در جادهها مانع تدریس استادان در صنف میشود و نمی گذارد تا به درستی به تدریس آنان گوش دهیم".
ناگفته نباید گذاشت که آلودهگی صوتی با پیشرفت فناوری رابطه مستقیم دارد، زیرا به هر اندازه که تکنالوژی وسعت یابد به همان اندازه آلودهگی صوتی هم افزایش مییابد. در حال حاضر جلوگیری از این آلودهگی کار دشواری بنظر میآید و بنا بر گفتههای منابع برای رهایی تا اندازهای از این وضعیت باید به قوانین دولتی توجه داشت تا حقوق دیگران سلب نشود. همچنان نیاز است تا همه مردم اخلاق شهر نشینی را بدرستی مراعات نمایند تا جامعه عاری از آلودهگی صوتی داشته باشیم.