English دری پشتو

مجله ها

ماهانامه رنا

سيگاري کيست؛ چگونه ميتوان او را شناخت

content
2018-08-05

مواد معطر، آرد، کاکائو، وانيل و توتون موادي هستند که از آن سگرت ساخته ميشود اما در طي سوختن تبديل به مواد مضري ميشوند که نه تنها خود فرد استفاده کننده را متضرر ميسازد، بلکه همه افرادي که دود آنرا اسنتشاق ميکنند حتي نسلهاي بعدي هر طبقه را نيز متضرر ميکند اگر به دوستان خود شک داريد و يا به دنبال نجات از محيطي هستيد که بوي سيگار را استنشاق ميکنيد اين مطلب را دنبال کنيد.

دخانيات، امر پيچيده با دلايل متعدد است يعني فرد به يکبارگي مبتلا به سگرت نميگردد بلکه عوامل متعدد از دوران جنين به بعد دست به دست هم داده يک فرد سيگاري را به وجود ميآورد. ارث يکي از عاملي است که سبب سيگاري شدن فرد گرديده و به دو شکل ايجاد ميشود؛ نخست مبتلا بودن يکي از اعضاي خانواده به سگرت و در قدم بعد قرار گرفتن يکي از اعضاي خانوده در مرض استنشاق دود اين ماده. بر اساس نظريه کارشناسان نوع خاصي از ژنها بهنام Charna پنج، مسوول اعتياد و لذت بردن از آن است که تنها در نزد افرادي پيدا ميشود که خانواده آنها سابقه اعتياد به شکل مستقيم و يا غير مستقيم «استنشاق دود» را داشته باشند. بنابر اين هر فرد مکلف است براي نجات خود و فاميل خود يک سلسله اقدامات را در نظر بگيرد، البته اولين گام براي نجات و شناخت افراد سيگاري است که بر اساس يک سلسله معيارها صورت ميپزيرد به طور نمونه؛ تفاوت لثه و دندان فرد سيگاري: نيکوتين و تنباکوي موجود در سگرت، دندانها را عميقاَ زرد و لکه دار ساخته و با تضعيف بافت نرم دندان سبب بروز بيکاري لثه ميشود که بوي بد دهن نشان دهنده اين عمل است.

افتادگي در پوست: کشيدن دراز مدت سگرت پوست را از آکسيجن و مواد مغذي محروم ساخته سبب آسيب به کلاژن و خاصيت ارتجاعي آن و ايجاد خطوط اطراف لبها و لکههاي پوستي ميشود رنگ پريدهگي مداوم بيان کننده اين حالت ميباشد. ترکيدگي پوست: هر انسان ممکن است به اثر اضافه و کمي وزن دچار ترکيدگي پوست گردد اما کشيدن سگرت زمينه بروز اين حالت را ساده ميسازد. نيکوتين موجود در سگرت به بافتها و بندهاي فيبري پوست آسيب رسانده خطوط کشدگي را روي پاها و ران ايجاد ميکند. کم پشتي موها: افراد سيگاري معمولاَ موهاي نازک و ضعيفتر دارند چون مواد شيميايي سمعي موجود در سيگار به DNA فوليکولهاي مو و سلول توليد کننده آن آسييب رسانده ريزش مو را در آقايان دو برابر ميکند. سياهي زير چشم: گرماي ناشي از سوختن سگرت و کم خوابي افراد سيگاري نسبت به افراد غير سيگاري سبب ايجاد حلقههاي زير چشم ميشود. ناهمساني پوست زير چشم افراد سيگاري با پوست بدن افراد غير سيگاري بيان کننده اين حالت ميباشد. بوي عطر ادکلين در لباس، تمايل به بيرون رفتن بعد از هر وعده غذايي، گشت و گذار با افراد سيگاري و تغيير رفتار در  صورت گذشتن وقت سگرت همه علايمي است که در فرد معتاد به سگرت تبارز. با دانستن و دقت داشتن اين موارد فرد ميتواند خود و جامعه را از امراض دور نگه دارد.

سگرت مادهاي است که برعلاوه فرد سيگاري همه جامعه را متضرر ميکند و هر فرد مکلف است چنين افراد را شناسايي کرده و از استعمال سگر ت آنها را منع کند. بسياري افراد به اين باور هستند که چنانچه  که کشيدن سگرت يک انتخاب شخصي است ترک آن نيز يک انتخاب شخصي است اما بايد دانست همانگونه که خانواده و اطرافيان نقش مهمي در مبتلا شدن فرد به سگرت دارند ميتواند يکي از عوامل ترک اعتياد به اين ماده نيز باشند.


نعیمه نعیمی

دانشگاه رنا ©