English دری پشتو

مجله ها

ماهانامه رنا

پهناي زندگي در مسير مطالعه

content
2018-12-02

تقريباً همه‌ي ما مي‌دانيم كه ميزان مطالعه ويا کتاب‌خواني در کشور پايين است. شايد فشارهاي ناشي از كار، نبود وقت كافي، نبود امنيت ذهني براي مطالعه يا حتي افزايش قيمت كتاب بهانه‌ي باشد براي هركدام از ما تا اين كم‌كاري خود را توجيه كنيم اما همه مي‌دانيم كه مطالعه و كتاب‌خواني در افزايش آگاهي چقدر موثر است و سعادت و رفاه محقق نمي‌شود جز در سايه آگاهي. ولي براي ترويج كتاب‌خواني كه درنهايت بر كيفيت زندگي هركدام از ما اثرگذار خواهد بود چه كار مي‌توان انجام داد؟‌ چگونه مي‌توانيم داوطلب ترويج نوع بهتري از زندگي باشيم؟

داشتن علم و آگاهي به خود و محيط خويش از ويژگي‌هاي مهم انساني است که او را از ساير موجودات اطراف خويش جدا مي‌کند. تا آنجا که خود را در ميان آنها غريبه و بيگانه مي‌يابد. اهميت اين صفت به حدي است که بسياري از انسان‌شناسان او را موجودي «جست‌وجوگر» تعريف کرده‌اند.

از منظر فلسفي «حقيقت‌جويي» را با سرشت انسان عجين دانسته‌اند؛ يعني او را فطرتاً حقيقت‌جو مي‌دانند. روان‌شناسان جديد اين حس را در نياز بنيادي‌تر و عميق‌تر «خود شکوفايي» مي‌بينند که انسان با به‌کار گرفتن استعدادهاي بالقوه خود، دامنه‌ي هستي وجود خويش را مي‌گستراند و وسيع‌تر مي‌کند. ذهن خلاق بشر از زمان‌هاي دور همواره در پي اين بوده است که پاسخي براي پرسش‌هاي خود بيابد، ناشناخته‌ها را مورد شناسايي قرار دهد و بنيان‌هاي زندگي فردي و اجتماعي خود را بر يافته‌هاي علمي هموار کند. به همين دليل روحيه پژوهش، مطالعه و کنکاش علمي در زمينه‌هاي مختلف با انسان آميخته بوده و با پيشرفت و تکامل حيات اجتماعي و گسترش علوم و فنون عجين‌شده است شناخت ويژ‌گي‌ها، توانايي‌ها، نيازها و علاقه‌هاي کودکان و نوجوانان، اين وظيفه را متوجه مربيان، والدين و کتاب‌داران مي‌کند تا بکوشند آن‌چه در توان دارند در خدمت فراهم کردن شرايط مساعدي قرار دهند که فرايند رشد کودکان، نوجوانان و جوانان را تسهيل کند. شکي نيست که يکي از مهم‌ترين اين شرايط، ايجاد عادت‌هايي است که کودک نوجوان را به سمت شناخت و آگاهي دانش هدايت کند. ايجاد عادت به مطالعه، يکي از عادت‌هاي پسنديده است. اطفال نيازمند اين است که خود را بهتر بشناسد، به قابليت خود پي‌ببرد، دايره شناخت خود را از محيط بالا ببرد و با روابط انساني بهتر آشنا شود. پس تلاش براي ايجاد عادت به مطالعه بايد از اولويت‌هاي کاري همه‌ي ما باشد. 


نویسنده: علی‌ حیدر محمدی

دانشگاه رنا ©