English دری پشتو

مجله ها

ماهانامه رنا

شيزوفرنيا؛ ديوار شکسته ميان واقعيت و تخيل

content
2018-06-28

شيزوفرني يا شيزوفرنيا ازجمله بيماري هاي رواني است که در آن فرد مبتلا به اين مرض در دنيايي از تخيلات زندگي مي‏کند و ممکن است رفتار، قوه‏ي ادراک و طرز تفکر بي‏نظم را در زندگي تجربه کند که اين‏ها باعث مواجه شدن فرد به مشکلات گوناگون مي‏شود. درين مورد وحيده رحمتي استاد دانشگاه، چنين مي‏گويد: “شيزو فرني يا روان گسيختگي يک بيماري مزمن، حاد و يا يک اختلال رواني است که مغز را تضعيف و فکر را تخريب مي کند و بر روش تفکر، عملکرد و طرز نگاه  افراد بر محيط پيراموني اش  تاثير منفي مي‌گذارد. در تشخيص امور واقعي وغير واقعي دچار مشکل هستند و در بيشتر موارد به سمت امور غير واقعي کشيده شده و از زندگي واقعي دور ميشوند.” همين‏طور در ادامه افزود که ممکن صداهايي را بشنووند که ديگران نمي شنوند ويا توهماتي داشته باشند که گويا ديگران ذهن آنها رامي‏خوانند و احساسات شان را برنامه ريزي مي‏کنند ويا در سدد آسيب رساندن به آنها اند.

در مورد زمان بروز اين بيماري بايد گفت که اين بيماري بين سنين 16 تا 30 سالگي بروز مي‏کند بنبر گفته  هاي رحمتي، براي تشخيص علايم اين بيماري تا حال کدام رو آزمايشگاهي و فزيکي وجود ندارد تنها از راه‏هاي باليني اين بيماري را تشخيص مي‏دهند که در ادامه مي‏خوانيد.‏

.وحيده رحمتي در مورد علايم اين بيماري گفت:  “اختلال در تفکر صحيح، عدم مديريت احساسات، ضعف در برقراري ارتباط با ساير افراد و يا به گوشه نيشني و بي احساسي افراد، دوري از اجتماع يا انزواي اجتماعي، خصومت و يا مشکوک شدن به افراد و نزديکان، بي خوابي و يا خوابيدن بيش از  حد و زياد علايم بيماري است”. وي در ادامه افزود که  صحبت هاي غير منطقي، کند و يکنواخت،افسردگي، فعاليت ها و حرکات غير هماهنگ دست و پا، گريه و خنده نامعقول و توهمات (جسمي، بينايي، افکار ارجاعي وپارانوييک) ازجمله علايم اين بيماري است که اين علايم در هر مريض متفاوت  مي‏تواند باشد.

وحيده رحمتي همين‏طور در مورد عواملي که سبب اين بيماري در افراد ميشود گفت که طبق تحقيقات انجام شده از سوي محققان بين‏المللي عامل اصلي اين بيماري جهش ژنتيکي مي‏تواند باشد که جهش ها مجموعه‏ي از پروتين هايي موجود در مغز را که  در تنطيم ارتباط بين سلول هاي عصب را که در يادگيري، رشد مغزي و شناخت مؤثر اند را غير فعال مي‏کند و عامل اين بيماري مي‏شود. وي در ادامه به استفاده از داروهاي خود سرانه، استفاده‏ي مواد مخدر به ويژه حشيش، عفونت هاي حاد مغزي به خصوص مغزچه و تمسخرو پرخاش با رفتار اين افراد سبب تشديد اين مرض مي‏شود.

هر بيماري از خود عوارضي در پي دارد که در مورد عوارض بيماري شيزو فرنيا ميوان ب اينمارد اشاره کرد که توهم (توهم در چشيدن، شنيدن، استشمام کردن، ديدن)، بيان کُند احساسات، مشکل در فکر کردن يعني تمرکز ضعيف مغز، عدم کارايي يا نه‏رسدن به کار هاي روزمره، خصومت‏طلبي يا بدبيني و کناره گيري از جامعه چون فکر مي‏کنند مرکز توجه افراد اند و در مورد آنها صحبت مي کنند و قصد آسيب رساندن به آنها را دارند بنابر اين اين انزوا طلبي اختيار مي‏کنند؛ اينها عوارض اين بيماري اند.


ریحانه برومند- دانشجوي ژورناليزم

دانشگاه رنا ©