تيفا از چگونگي استفاده دستگاههاي بيومتريک در انتخابات نگراني دارد

2018-10-22

نگراني از بهر شفاف نه‌بودن انتخابات سر انجام  پاي دولت را به خريداري دستگاه بيومتريک کشانيد، بيومتريک دست‌گاه‌ تکنالوژيکي است که براي ثبت مشخصات بدن افراد به‌خاطر تشخص هويت‌شان استفاده مي‌شود. هزينه‌ي خريداري اين دست‌گاه را دولت به عهده گرفته و اين دست‌گاه ساخت کشور آلمان است که از هشت تا ده ساعت با شارژ خود کار مي‌کند و داراي يک پاور بانک نيز است که در هنگام ضرورت از آن استفاده مي‌شود.

پنج ميزان روزي که اولين دستگاه بيومتريک براي راي دهنده‌گان انتخابات پارلماني کشور در کميسيون مستقل انتخابات رسيد، حکومت وعده سپرده که تا روز برگزاري انتخابات، باقي  دستگاه‌ها نيز آورده خواهد شد.

با آنکه يک هفته به برگذاري انتخابات پارلماني باقي‌مانده اما تا حال اين دستگاه‌ها به کميسيون انتخابات تسليم داده نشده است در حال حاضر اين دستگاه‌ها به زبان انگلسي کار مي‌کند اما به گفته‌ي کارکنان در انتخابات آينده، افغانستان زبان فارسي دري نيز اضافه خواهد شد. در همين حال نا امني‌ها در کشور به ويژه در ولايت‌هاي نا امن و دور دست نگراني مردم را براي برگزاري روز انتخابات برانگيخته است.

رييس جمهور کشور گفته که دولت آماده هر نوع همکاري براي تامين نياز کميسيون انتخابات است. در همين حال گلاجان عبدالبديع صياد رييس کميسيون مستقل انتخابات ضمن  تاکيد بر همکاري نهاد‌هاي امنيتي و دفاعي افغانستان در تامين امنيت انتخابات گفت:” دولت به هيچ فرد و نهاد حق  مداخله را در امور انتخاباتي نمي‌دهد.” هم‌چنان گروهاي سياسي در افغانستان استفاده از سيستم بيومتريک را در انتخابات ضامن شفافيت و جلوگيري از تقلب در انتخابات مي‌دانند.

سيدحفيظ الله‌هاشمي سخن‌گوي کميسيون مستقل انتخابات مي‌گويد به دليل نا امني در آمار  مرکز راي‌دهي  کاهش به‌وحود آمده و انتخابات در 5100 مرکز برگزار خواهد شد. او در ادامه مي‌گويد که اين آمار ديگر قابل تغيير نيست و فهرست نهايي  راي دهندگان نيز در مرکزها فرستاده خواهد شد. در همين حال آغاز کارزارهاي انتخاباتي نامزادن انتخابات پارلماني از شش ميزان آغاز و به تاريخ 25 ميزان خاتمه خواهد يافت. سخن‌گوي کميسيون انتخابات افزود در صورتي که  سيستم بيوميتريک در انتخابات آماده نشود در بدل آن  از رنگ مخصوص استفاده خواهد شد .  اين در حالي‌ست که جريان‌هاي سياسي و تاثيرگذار در افغانستان تاکيد دارند، اگر در انتخابات از سيستم بيومتريک استفاده نه‌شود انتخابات را تحريم خواهند کرد. گفته شده است که تاکنون در حدود چهار هزار پنج‌صد دستگاه بايومتريک به افغانستان منتقل شده است و وعده سپرده شده که تا يک هفته ديگر بيست يک‌هزار دستگاه انگشت نگاري ديگر نيز براي بيست‌ يک‌هزار مرکز راي دهي به افغانستان منتقل خواهد شد. بنياد انتخابات شفاف افغانستان يا تيفا،  نگراني خود را از نحوه استفاده و نظارت  از دستگاه‌هاي بيومتريک ابراز کرده است.

هديه يوسفي- دانشجوي ژورناليزم